Weblog

 • Afval kunst

  maandag, 29 november, 2010

  Gisteren bezochten we de leuke tentoonstelling TOO TOO MUCH MUCH in Gent (Belgie) van de Zwitserse kunstenaar Thomas Hirschhorn: bergen van afval met daartussen kunstvoorwerpen, ook weer gemaakt van afval. Erg leuk. Bij de ingang kreeg je laarzen aangereikt zodat je lekker door de troep kon banjeren. Gelukkig was het koud (beneden het vriespunt) want anders was de stank waarschijnlijk niet te harden geweest.
  Een half jaar geleden liep ik in India rond tussen kunst gemaakt van afval, in het 'Rock Garden' in Chandigarh. Het staat vol met beelden gemaakt van huishoudelijk of industrieel afval, zoals oud servies, gebroken armbanden, stenen, etc. Allemaal wel afval waar geen geurtje aan zit want dat zou in die hitte niet goed gaan! Rock Garden is gemaakt door Nek Chand die daarmee is begonnen in de jaren zestig en vele jaren aan heeft gewerkt.
  Wij waren speciaal voor Rock Garden naar Chandigarh gekomen. Als handelaar in producten van afval was ik uiteraard erg benieuwd hiernaar. Het regende pijpenstelen waardoor er een nogal troosteloze en armetierige sfeer hing. Voordeel van de regen was wel dat er verder geen mens was en dat het er uit te houden was wat betreft de warmte!    Chandigarh is verder een byzondere stad. Het is gebouwd na 1947 toen de provincie Punjab gesplitst werd in een Pakistaans en Indiaas deel. Het indiase deel had een nieuwe hoofdstad nodig. De franse architect Le Courbusier mocht de stad ontwerpen. De stad bestaat uit allemaal zelfstandige blokken die door brede lanen met elkaar zijn verbonden. Wat meteen opvalt is dat je geen 'handel' langs de kant van de weg hebt: geen koffietentjes, kappers, schoenpoetsers, etc. Verder ook nauwelijks zwervers. Alle bedrijvigheid is weggestopt in de grote betonnen vierkanten blokken. Dit maakt dat Chandigarh er 'opgeruimd' uitziet in vergelijking met de rest van India. Maar, mede dankzij de regen, ziet de stad er somber en grauw uit.....