Weblog

 • De plastic tassen van Baladarshan

  vrijdag, 6 juli, 2018

  In 1999 begon SPEED Trust (Slum People Education and Economic Development) haar activiteiten in een van de grootste sloppenwijken van Chennai, namelijk Gandhi Nagar - Sathyavani Muthu Nagar. 

   vrouwen weven tassen

  Het eerste project was een naaiprogramma voor jonge meisjes. Meisjes werden doorgaans van school gehaald zodra ze de pubertijd bereikten. Met het naaiproject werd hen het naaivak geleerd, maar ook andere sociale vaardigheden en Engels. In de afgelopen jaren zijn honderden meisjes opgeleid in het naaivak. Ook werden ze voorzien van een naaimachine waarmee ze in staat werden gesteld om thuis te werken en een inkomen te verdienen.

   

  Tegelijkertijd werd een scholingsprogramma opgezet waarbij de kinderen werden gemotiveerd om scholing te volgen en aan hun toekomst te werken. Tegenowoordig gaat 90% van de kinderen in het gebied naar school.

   vrouwen weven manden

  In 2009 werd Varnajalam opgericht, een productie-unit en showroom in de sloppenwijk waar o.a. van afvalmateriaal waardevolle spullen werden gemaakt, o.a. handgeweven manden van gerecycled plastic (polyethylene). Hier worden m.n. vrouwen opgeleid met fysieke beperkingen of HIV-besmet. Dankzij Baladarshan hebben deze vrouwen een veilige werkplek en verdienen ze een eerlijk salaris.

   

  Baladarshan is lid van de Fair Trade Federation (http://www.fairtradefederation.org/) sinds 2004, en lid van de World Fair Trade Organization sinds 2010 (http://www.wfto.com/).

  2 Indiase vrouwen weven manden

   

   

  Vind de volledige collectie hier in de webshop.