Weblog

 • De Yamuna rivier

  maandag, 10 juni, 2013

  De Yamuna , de grote rivier die door New Delhi stroomt, is zo verschrikkelijk vervuild dat er nul % leven meer in is. De rivier is bedekt met een witte schuimlaag die het  licht weerkaatst waardoor het net lijkt of de rivier licht geeft. Dit wordt veroorzaakt door het industrieel afval wat erin wordt geloosd.


  De Yamuna is, net als de Ganges, voor de hindoes een heilige rivier. Onvoorstelbaar dat er dan zo onzorgvuldig mee wordt omgesprongen. Alleen al in de buurt van Delhi wordt er dagelijks meer dan 3000 miljoen liter rioolwater in gedumpt. En dan ook nog al dat vaste afval zoals plastic!

  Een jonge man, Vimlendu Jha, is 12 jaar geleden samen met een stel jongeren een aktie gestart om de Yamuna rivier te redden. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een gevestigde ngo: Swechha . Wat zij doen is bewustwording creeren bij de bevolking dat ze de rivier moeten beschermen. Daarnaast sporen de de regering aan tot aktie.

  Vimlendu heeft zijn strijdkracht na 12 jaar nog steeds! Onlangs verscheen dit filmpje  op televisie.

  Onderdeel van Swechha is Green the Gap , een werkplaats waar producten van afval worden gemaakt. In dit atelier werken ongeveer 12 mensen onder goede werkomstandigheden en voor een eerlijk salaris. Zij maken o.a. tassenportefeuillesonderzetters  en Ipad-hoezen . Alle producten worden gemaakt van afval wat wordt gekocht op de afvalmarkt van New Delhi (bijv. Autobandenkartonnen melkpakkenstof uit de confectie-industriechipszakkenrijstbalen).

  Met de opbrengst van Green the Gap worden campagnes gefinancierd om mensen bewust te maken dat de vervuiling van de Yamuna serieus een ernstig probleem is, en dat het al lang tijd is om de lakse houding van de regering niet meer te accepteren.

  Koop de producten van Green the Gap en help Vimlendu Jha in zijn strijd om de Yamuna rivier te redden!

  Portefeuille van gerecycled kartononderzetters van gerecycled kartonportefeuille van gerecyclede chipszakkentas van gerecycled rubber en stofIpad hoes van gerecycled rubbertas van gerecycled flex en stofportemonnee van gerecycled rubber en stofportefeuille van gerecyclede rijstbalen