Weblog

 • Happy New Year !

  dinsdag, 1 januari, 2019

  Op 31 december wordt ook in India vuurwerk afgestoken. Dan begint immers een nieuw kalenderjaar, dus reden voor een feestje. En Indiers houden van feestvieren!

  vuurwerk India

  Dit vuurwerk, met op de achtergrond het paleis van Udaipur, was tijdens Diwali, eind oktober 2007. Bijj Diwali wordt in India 'een nieuw begin' gevierd. Het Diwali-feest, ook wel het Lichtjesfeest, duurt zo'n 10 dagen en wordt afgesloten met een groots vuurwerk. Dan wordt de overwinning gevierd van het Licht over het Donker, of ook wel het Kwade over het Goede.

  Het Diwali-vuurwerk in Udaipur is het grootste en langste en meest indrukwekkende vuurwerk wat ik ooit heb gezien. Het werd afgestoken van een van de terrassen van het stadspaleis. Wij logeerden in het paleis-hotel (dat is trouwens beslist niet zo decadent als het klinkt!) en zaten te eten op een ander, hogergelegen terras van het paleis. Eerste rang dus! We hadden volop de gelegenheid om het hele gebeuren eens goed te observeren.

  Het was ons al snel duidelijk dat het spektakel werd geregiseerd door een jonge man. Hij was het middelpunt van de groep jongelui en hij gaf de bevelen aan de bedienden. Ik schat dat hij een jaar of 25 was. We concludeerden dat dit de jonge Marahadja van Udaipur moest zijn, oftewel de zoon van de huidige Marahadja.

  Maharadja's waren vroeger heersers over koninkrijken. Ten tijde van de Britse overheersing van India bestond ongeveer twee derde van het Indisch Subcontinent uit zogenaamde vorstenlanden, die geregeerd werden door een Maharadja. Deze vorstenlanden hadden van de Britten een beperkte autonomie gekregen. Toen India in 1947 onafhankelijk werd, verloren de Maharadja's hun macht. De huidige Marahadja van Udaipur heeft een zeer goede reputatie. Hij is zijn macht kwijt maar hij heeft nog wel flink wat bezit, o.a. het grote stadspaleis. Een deel wordt nog door hem bewoond maar het grootste gedeelte wordt geexploiteerd als hotel en als museum.

  Pas nu heb ik wat speurwerk gedaan op Internet naar de Marahadja. Ik las dat de 'kroon'-marahadja in 2007 net teruggekeerd was van zijn studie 'hotel-management' in Australie. Nogal een playboy..... zou zo in een Bollywood film kunnen spelen. In zijn biografie staat: 'people respect him for demonstrating maturity far beyond his youthful years'. Grappig, ik zie hem nog voor me, als een kind zo blij als er weer een vuurpijl de lucht in ging! Nog eventjes spelen voordat hij binnenkort zijn vader moet opvolgen en de verantwoordelijkheid krijgt over al die paleizen!

  Maharadja Udaipur