Weblog

 • Holi

  woensdag, 7 maart, 2012

  Deze week wordt het Holi-feest gevierd. Dit is wel het leukste feest in India! Het wordt gevierd op de laatste volle-maan-dag van de winter, en luidt de lente in. Een van de kenmerken van Holi is dat de anders zo strikte normen en omgangsvormen worden losgelaten en dat iedereen lekker losjes is.... Een beetje carnaval dus.

             

  Holi wordt ook wel het Kleurenfeest genoemd. Men viert het door gekleurd poeder naar elkaar te gooien, en water. Het wordt dus een lekkere kliederboel. Op de Holi-dagen moet je beslist niet met mooie kleren over straat lopen want je kan zomaar door een wildvreemde worden bekogeld. Dit geldt met name in het noorden van India; in het zuiden is het iets minder extreem.

  Zie hieronder mijn eigen Holi-vuurdoop, samen met een aantal van onze (Indiase) buren. Na afloop gingen we met zijn allen onder de brandslang staan om de ergste ‘troep’ eraf te spoelen. Dikke pret natuurlijk.

   

  groep mensen met holi

   

  Oorspronkelijk werden de holi-poeders gemaakt van de bloesems van de bomen. Maar al sinds lange tijd worden er vooral synthetische holi-poeders verkocht. Deze zijn uiteraard zeer milieu-onvriendelijk, en bovendien ook nog eens gevaarlijk voor de gezondheid. De controle erop is erg moeilijk; de verkopers weten vaak zelf niet waar de poeders precies vandaan komen en waar ze van gemaakt worden.

  Op deze website staat uitgelegd hoe je zelf je eigen natuurlijke poeders kunt maken. Maar als je daar geen tijd voor hebt dan kan je ze ook kant en klaar kopen, bijv. bij E-coexist. Op hun site staat duidelijk uitgelegd waarom het belangrijk is om vooral natuurlijke poeders te gebruiken: niet alleen voor het milieu, maar ook voor je eigen gezondheid.

                                             green en safe holi