Weblog

 • Happy Diwali

  dinsdag, 25 oktober, 2011

  Deze week viert men in India het feest van Diwali, oftewel de overwinning van het Goede over het Kwade, of het Licht over de Duisternis. Diwali heet ook wel het 'lichtjesfeest'. Het feest duurt in totaal wel een dag of 10. Huizen worden versierd met veel lichtjes, men brandt olielampjes, houdt grote schoonmaak en geeft elkaar veel kado's. Wat betreft sfeer lijkt het heel veel op ons Kerstfeest. De meeste mensen hebben vrij en familieleden gaan naar elkaar toe om kadootjes te brengen en lekker te eten.

                             

  Rond Diwali wordt er ontzettend veel ROMMEL verkocht en gekocht. Men geeft graag zoveel mogelijk mensen een kadootje dus koopt men zakken vol van die goedkope (plastic) prullaria van een paar rupees. En wat moet je ermee? Niets, dus weggooien maar. Allemaal afval waar je echt niks mee kunt en een enorme belasting voor het milieu.

  Net zag ik op Facebook de oproep van een groep groene activisten uit Mumbai (www.cleanplanet.in) om dit jaar ook de aarde mee te laten vieren in de Diwali-festiviteiten. Hun adviezen om deze Diwali meer eco-vriendelijk te maken:

  1) koop geen rommelkadootjes, maar maak zelf iets leuks

  2) kijk bij de grote schoonmaak of je nog spullen hebt waar je anderen blij mee kunt maken.

  3) wees creatief met inpakken en kijk welke bestaande materialen je daarvoor kunt gebruiken.

  4) een mooi kado is iets voor een ander doen of simpelweg tijd en aandacht aan iemand schenken.

  5) overdrijf niet met verlichting, gebruik oplaadbare batterijen en wees zuinig met de airco!

  6) en als je dan toch nog gaat shoppen, gebruik dan in ieder geval een herbruikbare boodschappentas.

   

  Vooral die laatste tip ben ik het helemaal mee eens! Die leuke kleurrijke Emax Domina tas van gerecyclede billboard bijvoorbeeld.....

  Have a very happy Diwali !