Weblog

 • thuis in Nederland

  zondag, 29 mei, 2011

  NRC schrijft deze zaterdag (28 mei) over expats en hoe moeilijk voor hun de terugkeer naar Nederland kan zijn. De ‘reverse-culture shock’ heet dat: je niet meer thuisvoelen in je eigen land omdat jezelf bent veranderd maar vooral ook omdat dingen in je moederland zijn veranderd.

   

  Kinderboekenschrijfster Corien Oranje, die 7 jaar in Indonesie heeft gewoond, zegt: ‘Toen we net terug in Nederland waren vond ik alles hier zo klein en blank. Je kunt hier leven alsof dit het enige leven is, alsof er geen armoede bestaat, alsof het alleen maar gaat om de oppervlakte van je huis en de grootte van je auto’. Heel mooi gezegd en erg herkenbaar.

   

  Wat er bij mij in 3,5 jaar India wezenlijk is veranderd is het besef dat wij met ons concumptiegedrag directe invloed uitoefenen op het welzijn van mensen aan de andere kant van de wereld. Ik koop veel bewuster en koop alleen nog maar wat ik echt nodig heb. Ik kan heus nog wel eens gretig worden van een advertentie ‘3 t-shirts voor € 5’. Maar ik weet dat er dan geen eerlijke prijs kan zijn betaald aan degenen die de t-shirts hebben gemaakt. En ik denk wat vaker na: heb ik eigenlijk wel 3 dezelfde t-shirts nodig of heb ik er aan 1 genoeg? Dus koop ik ze niet en kies ik liever een mooi t-shirt waar ik me goed bij voel.

   

  Ik denk dat er inderdaad in Nederland heel veel mensen niet verder kijken dan naar de oppervlakte van hun huis en de grootte van hun auto. Maar wat me vooral opviel bij terugkomst in Nederland is een enorme toename in het aantal winkels (en webshops en internetplatforms en tijdschriften) die zich bezighouden met duurzaam, groen, sustainisme, verantwoord, fair trade, eerlijk, mvo, ...... noem alle termen maar op. Wat dat betreft ben ik zeer positief gestemd!