Weblog

 • Rotary Wageningen

  maandag, 23 mei, 2011

  Op uitnodiging van mijn zwager mocht ik de Rotary van Wageningen toespreken afgelopen donderdag. Het onderwerp was: 'Vrouwen in India'. Zie hierbij hun verslagje:

  Angela is als expat met haar man (ICT –project) naar India in november 2006 gegaan, woonde prachtig, veel personeel, haar kinderen waren 5 en 7 jaar. Zij mocht niet werken. In het begin een heerlijk leven, met een glas witte wijn in de zon, maar dat gaat snel vervelen. Zij is Engelse les gaan geven op diverse lagere scholen. En zij is een cursus Women entrepeneurs gaan volgen. Zo kwam zij in contact met een professor, wier onderzoeksassistent zij werd op het onderwerp "Women on the formal labour market".

  Er is een groot verschil tussen arm en rijk in India. Van de in totaal 1.2 miljard mensen, leeft 1/3 onder de armoedegrens, denk aan 2 dollar per dag. 40% van de 2.6 miljoen afstudeerders per jaar is vrouw. Ze studeren eigenlijk voor hun bruidschat. Heeft door studie meer waarde voor man. Waar vroeger de pas gehuwden bij ouders in huis gaan wonen, en de schoondochter manager huishouden wordt, gaat men nu zelfstandig in de stad wonen, vergelijkbaar met het westen. Vrouwen maken serieus carrière. Sinds 2 jaar is er een wet dat 30% quotum vrouwen in politiek gehaald moet worden. Er werken veel vrouwen in de IT.

  Zus en zwager zijn haar komen opzoeken in India en werden tijdens een bezoek aan een vrouwenopvanghuis (Abayashram) voor vrouwen die geestelijk in de war waren, erg geraakt. Hoe kunnen wij hier iets aan doen? Dat heeft geleid tot de inrichting van Stichting Kettingreactie (SKR) met als missie: Verbetering van leefomstandigheden van kansarme vrouwen in India (www.stichtingkettingreactie.nl). SKR dient daarbij als vehikel voor fondswerving in Nederland ten behoeve van het centrum Abayashram, beheerd door Vision India en ten behoeve van het Working Women’s Hostel, project van de University Women’s Association. De stichting heeft de ANBI status. Een folder over Abayashram met meer informatie werd aangereikt. Lions Club en Rotaryclub in Bangalore zijn nauw betrokken bij het werk van Vision India en het vrouwencentrum.

  Vision India wil haar droom verwezenlijken: het bouwen van een eigen centrum op eigen grond en niet meer afhankelijk zijn van een verhuurder. Voor de aanschaf van grond (30 km buiten de stad) en het installeren van een waterput en omheining zijn reeds financiën beschikbaar; voor grondaankoop (Indiaas geld) en omheining en waterput (Nederlands geld via SKR). Voor de bouw van een basisonderkomen voor 50 personen moet € 44.000,- nog ingezameld worden. Daarna kan men starten met de voorbereiding voor een nieuw centrum voor begeleid zelfstandig wonen van de gerehabiliteerde vrouwen. De projectdefinitie incl. de kosten staan nog niet op papier.

  Toen Angela weer thuis kwam is zij, naast Stichting Kettingreactie, haar eigen bedrijf Emax Domina gaan opzetten om lokale Indiase vrouwen aan werk en dus inkomen te helpen. Emax Domina importeert trendy en kleurrijke producten van verschillende ontwerpers uit India. Alle producten zijn gemaakt van afval- of gerecycled materiaal en zijn van goede kwaliteit. 10% van de verkoopopbrengst gaat naar Stichting Kettingreactie. Voor meer info zie www.emaxdomina.nl. Het was een interessante avond.