Vlaggenslingers

In India leven naar schatting nog maar zo’n 750 tijgers. Het Ranthambore Tijger Reservaat  in Rajastan (noord-India) is een van de reservaten die zijn gevormd om de natuurlijke leefomgeving van de tijger te behouden en hen te beschermen tegen stropers.

 

Dastkar, een non-profit organisatie, zorgt voor alternatieve inkomstenbronnen voor de mensen in de omgeving van het reservaat. Zij doen dat o.a. door oude handwerktechnieken weer nieuw leven in te blazen, zoals blokprinten, leerbewerking en pottenbakken. Doordat de mensen hiermee in hun bestaan kunnen voorzien, laten ze de tijger met rust!

 

      

Een van de vrouwengroepen maakt kleding van handbedrukte stoffen. De katoen wordt al dan niet eerst gekleurd met natuurlijke verf. Vervolgens worden er met houten stempels figuren op gezet. Met bijpassende stempels worden de kleuren in de figuren gestempeld. De mannen en vrouwen kunnen did razendsnel. Een korte demonstratie  en een uitgebreide documentaire over de blockprint-traditie vind je op Youtube.

 

Van de restanten van de stoffen worden vlaggenlijnen  gemaakt. De vlaggetjes worden vervolgens stuk voor stuk met de hand versierd met kleurrijke kralen en belletjes. Dit geeft de vlaggenlijnen een extra feestelijk effect. Elke vlaggenlijn is een unieke combinatie van verschillende stoffen en kleuren.

 

vrouwen aan het naaien      Dastkar meisjes

De vlaggenlijnen  zijn 7 meter lang en bestaan uit 15 vlaggetjes.

De band is er in de volgende kleuren: oranje, donkerrood, rood, fel groen, donkerblauw en aquablauw.

 

vlaggenslinger     

 

Elke vlaggenslinger is een unieke combinatie van patronen en kleuren.