Plastic tassen en manden

De kleurrijke plastic manden en tassen worden gemaakt in de sloppenwijk van Chennai als een van de projecten van SPEED Trust - Slum People Education & Economic Development.

 

SPEED is een ontwikkelingsorganisatie die in 1999 begonnen is in de sloppenwijken Sathyavani Muthu Nagar & Gandhi Nagar in Chennai om sociaal en economisch achtergestelde vrouwen te helpen. In eerste instantie richtte SPEED zich op moeders, met name weduwen en vrouwen die verlaten waren door hun echtgenoten en verzorgden zij onderwijs en opleiding voor hun kinderen. Het eerste programma van SPEED was een naaicursus, speciaal voor meisjes die niet meer naar school gingen. In de afgelopen 11 jaar heeft SPEED vele jonge vrouwen opgeleid tot naaister!

 

 

 

 

 

 

De cursus duurt een jaar en aan het eind van de cursus verdienen ze een naaimachine waarmee ze thuis hun eigen naaibedrijf kunnen beginnen. SPEED besteedt ondertussen heel veel aandacht aan onderwijs en tegenwoordig gaan 90% van de kinderen in het gebied naar school.

 

 

Varnajalam
In 2007 begon SPEED een nieuw project, Varnajalam, een ‘hippe’ winkel middenin de sloppenwijk waar de handwerk-producten van de vrouwen worden verkocht.

 

                     

Vrouwen werden opgeleid in het weven van tradiotionele manden en tassen met gerecycled plastic (polyethyleen draad) en het maken van producten van gerecyclede reclameposters (billboards). Varnajalam is intussen een zelfstandig bedrijf geworden in 2010. Varnajalam biedt werk aan tientallen vrouwen in de sloppenwijk. De producten worden in de winkel verkocht maar worden ook geleverd aan andere winkels in India en geexporteerd naar landen als Frankrijk, Australie, Engeland en Nederland.

 

 

SPEED draagt bij aan de empowerment van de vrouwen van de sloppenwijk van Chennai. De vrouwen die de manden maken krijgen per product uitbetaald, uiteraard alleen als de kwaliteit goed is. De vrouwen wonen allemaal vlakbij dus hebben geen kosten voor transport. De jongste kinderen worden opgevangen in de creche van SPEED en het schoolgeld voor de oudere kinderen wordt betaald door SPEED. Alle vrouwen die voor SPEED werken zijn verzekerd voor medische kosten. De opbrengst van de verkoop van de producten vloeit direct terug naar SPEED waardoor zij in staat zijn meer vrouwen en kinderen te bereiken.

 

 

   

Voor meer informatie, zie het blog over het bezoek aan SPEED Trust.

 

tassen gerecycled plastic