Krantenpapier producten

In december 2004 sloeg de Tsunami toe en verwoestte o.a. het hele kustgebied van Tamil Nadu. Danny and Orly, 2 Israelische social werkers, kwamen naar zuid India om de getroffenen ten helpen hun leven weer op te bouwen, en zo ontstond WELL in 2005, “Women’s Empowerment through Local Livelihood”.

WELL begon als een trainings- en empowermentcentrum voor vrouwen van de dorpen rondom Auroville.  

De eerste unit was een groep van 10 vrouwen, die de naam ‘Sri Mother’s Unit’ kreeg. Het doel van WELL was om de vrouwen te empoweren door hen uitgebreid te trainen hoe ze gezamenlijk een winstgevende productie-unit konden opbouwen.

In een half jaar tijd leerden de vrouwen hoe ze producten konden maken van gerecycled materiaal (met name krantenpapier). Er werd geleerd hoe ze van het krantenpapier rollen konden maken die vervolgens tot manden konden worden geweven. Gaandeweg werden nieuwe producten bedacht: onderzetters, tassen, dozen, sierraden, in verschillende vormen en kleuren. De vrouwen konden langzaamaan weer lachen;  ze deelden hun zorgen, zongen samen en creëerden niet alleen nieuwe producten maar ook een nieuw leven!

 

(let op: het jongetje in het midden is geen kinderarbeider! Het is toevallig net een vakantiedag en hij zit er gewoon voor de gezelligheid bij!)

In de afgelopen 5 jaar is WELL gegroeid naar een breed “Social enterprise development model”. Het is fantastisch om te zien hoe de vrouwen met elkaar, en met het hele WELL-team, verbonden zijn. Inmiddels zijn er 4 units actief. Elke unit bestaat uit vrouwen uit verschillende dorpen en uit verschillende kasten die samen de uitdaging aangaan om een onafhankelijke winstgevende unit op te bouwen, dit onder begeleiding van het WELL-team.

 

De vrouwen krijgen een trainging in organisatie-ontwikkeling, gezondheid, hygiene & gezinsverzorging. Het programma omvat ook coaching in persoonlijke ontwikkeling, groepsprocessen en training in communicatieve vaardigheden. Omdat sommige vrouwen zo’n 45 minuten moeten lopen om bij de werkplaats te komen, is er een ‘Fietsen-spaarfonds’ gestart.

Alle 4 de units van WELL lopen goed en hun producten worden verkocht in verschillende winkels in India. Ook worden de producten geëxporteerd naar landen als Duitsland, Thailand, Nieuw Zeeland, Ierland en Nederland.

 

WELL is een verhaal van hoop en groei, zoals Poorani (een van de vrouwen van de Sri Mother unit) zegt: “At the beginning I was scared to do mistakes but now I have more self confidence”. Dankzij WELL hebben de vrouwen niet alleen financiële onafhankelijkheid maar ook innerlijke kracht en zelfvertrouwen gekregen. Zij zijn als persoon gegroeid en hebben geleerd om verantwoordelijkheid te nemen voor hun leven, hun familie, hun bedrijf en de gemeenschap als geheel.

 

Lees hier  een artikel over Wellpaper in de Hindu.

 

En bekijk hier het filmpje  over de achtergrond van Wellpaper.